Hakkımızda

Acil Vakalarda 7/24 veteriner hekim müdahalesi bulunan veteriner kliniğimiz, dahili ve cerrahi hastalıkların yanı sıra psikolojik problemleri de tedavi konusu içerisine almakta ve hizmet vermektedir. Kan analiz cihazları, dijital röntgen, hızlı test kitleri, sitolojik bakılar için gerekli laboratuvar donanımı ; doğru, hızlı teşhis , zamanında müdahaleye olanak sağlar. Konvansiyonel tıbbın yanı sıra fitoterapi, aromaterapi gibi uygulamalar da tedavi yöntemleri arasındadır.

İletişim

@2020 Vetpozitif Veteriner Kliniği

Alternatif Tıp

28.12.2021 11:26

Kediler Neden Kusar?

Evde birlikte yaşadığımız bir kedi söz konusu olduğunda en sık  karşılaşabileceğimiz sorunlardan biri kedinin hiçbir problemi yokken kusmasıdır. Kedim gayet sağlıklı olup rutin yaşantısında hiçbir sapma olmadan sadece kusuyor şikayetiyle kliniğimize oldukça sık başvurulmaktadır. Bu yazımızda sizler için gerek hasta gerekse hiçbir sağlık sorunu olmaksızın en sık karşılaşılan kusma sebeplerini kısaca özetledik.

-Kedimin hiçbir sağlık sorunu yok. Oyun oynuyor ,iştahı yerinde, sadece 2 3 günde bir kusuyor...

Kronik bir rahatsızlığı olmayan yada henüz tespit edilmemiş durumlarda en sık karşılaştığımız şikayet genellikle bu şekildedir. Kedinin gözle görünen herhangi bir sağlık sorunu olmamasına karşın kusması aklımıza ilk olarak tüy yumaklarını getirmektedir. Kediler temizlik amacıyla gün içerisinde kendilerini yalarlar. Bu süreçte yuttukları tüyler zamanla mide bağırsakta birikmelere sebep olmaktadır. Belirtmek isteriz ki "kediler yuttukları tüyleri kusarak çıkarırlar, olması gereken budur" algısı yanlıştır. Kediler yuttukları tüyleri dışkısıyla çıkarmalıdır. Bu noktada özellikle uzun tüylü ırklarda malt kullanımı yaygın olsa da kısa tüylü tüm kedilerin malt kullanımına da önem verilmelidir. Malt, yapısı gereği biriken tüylerin dışkıya daha rahat karışmasını ve dışkıyla daha rahat atılmasını sağlamaktadır. Sindirim sisteminde biriken tüyler zamanla sertleşerek dışkıyla atılamayacak hale gelerek hem midede hem de bağırsaklarda çeşitli boyutlarda tüy yumakları oluşturmaktadır. İşte bu noktada tüm sindirim sistemi bozulmakta, bu durumun da ilk belirtisi kusma olmaktadır. İlk zamanlarda mama yemekle alakasız zamanlarda başlayan kusma zamanla mide ve/veya bağırsakta biriken tüy yumaklarının fazlalığına göre mama yedikten hemen sonra da meydana gelebilir. Sadece mama veya safra kusan kedinin zamanla kustuğunda tüy de çıkarması ile akıllara gelen tüy yumakları malt desteği ve medikal destekle çözülebilirken üzerinden zaman geçmiş vakalarda operasyon da gerekebilmektedir. Bu nedenle kedinizin tüy uzunluğu veya yoğunluğu ne olursa olsun veteriner hekiminizin önerdiği sıklıkta malt kullanılması kedinizin sağlığı açısından oldukça önemlidir.

-Kedimin sağlık sorunu yok sadece birkaç gündür ara ara kusuyor, sanki bugün biraz da iştahsız 

Özellikle genç kedi sahiplerinden duyduğumuz bu şikayetler yukarıda bahsettiğimiz tüy yumakları sorununa ek olarak özellikle de hareketli ve meraklı bir kediden bahsediyorsak aklımıza "yabancı cisim" şüphesini getirmektedir. Gerek kendi oyuncakları veya eşyaları gerekse evde kedinin ilgisini çeken herhangi bir nesnenin varlığı (özellikle yastık elyafları,kumaşlar, halı püskülleri...) başlarda sadece oynama isteği yaratırken bu oyunlar zamanla nesneyi kemirme veya koparıp yutmayla sonuçlanabilir. Sindirim sistemine girmiş bir yabancı cisim bazen hiçbir sıkıntı yaratmayıp dışkıyla kolayca atılırken bazen de kısmi veya tam tıkanıklıklara sebep olup ciddi sağlık sorunları meydana getirmektedir .Özellikle iğne, küpe, kanca gibi düz ve sivri cisimler hem sindirim sisteminde hızla ilerlemekte hem de ilerlerken organlara batma, delme gibi sıkıntılar yaratabilmektedir. Bu nedenle bu tarz cisimler yutulduğunda hızla müdahale gerekmekte olup çoğunlukla da  medikal tedaviden çok cerrahi yaklaşım çözüm olmaktadır. Elyaf ve kumaş gibi parçalar ise delici özellikleri olmadığından daha az risk taşısa da yaratabilecekleri tıkanıklık geç fark edildiğinde can kayıplarına neden olabilmektedir. Bu sebeple kedinizin bu tarz nesnelere fazlasıyla ilgili olduğunu fark ettiğinizde hızla ortadan kaldırmalı, kemirilmiş bir nesne yada ortadan kaybolan bir eşya parçası fark ettiğinizde de söz ettiğimiz durumların olabileceğini aklınızdan çıkarmamalısınız.

-Kedim bir süredir kusuyor,eskisi gibi oyun oynamıyor aynı zamanda kilo kaybı da var.

Bu şikayetleri en sık duyduğumuz yaş gurubu geriatrik dediğimiz 7+ yaş gurubu olmakla birlikte özellikle siyam, İran kedileri ve chinchilla ırkı kediler söz konusu olduğunda bu şikayetlerin ortaya çıkması 1 yaşa kadar düşebilmektedir. Özellikle bahsi geçen ırklarda olmakla birlikte tüm kedilerde bu şikayetler aklımıza böbrek sorunlarını getirmektedir. Yine oldukça sık duyduğumuz "kediler yaşlanınca böbrek hastası olur" algısı tamamen yanlış olup ırk yatkınlığı olsun olmasın tüm yaş grubundaki kedilerde birçok farklı sebepten böbrek rahatsızlıkları görülebilmektedir. Bazen sadece operasyon olmak için kliniğimize başvurmuş genç kedilerde bile operasyon öncesi yapılan rutin tetkiklerde böbrek rahatsızlıklarını saptayabilmekteyiz. Böbrek rahatsızlıkları çoğu zaman ileri seviyelere gelene kadar semptom vermemektedir ve bu nedenle basit semptomlar göz ardı edildiğinde tedavi başarısı düşebilir hatta bazen tedaviye rağmen hasta da geri döndürülemeyen hasarlar kalabilmektedir. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda özellikle iştahsızlık ve kilo kaybıyla seyreden kusma durumlarında kliniklere başvurulmalı ve gerekli tetkikler hızla tamamlanarak tedavi kısmına geçilmelidir.

Saydığımız bu etkenler dışında kusmaya sebep olabilecek bir çok etken bulunmaktadır.  Her kusmanın sebebi farklı olabileceği gibi aynı sebepler her kedide aynı sıklıkta ve şiddette kusmalara da neden olmayabilmektedir. Bu nedenle hiçbir kedi bir diğeriyle kıyaslanmamalı seyrek de görülse kusmanın önemli bir semptom olabileceği gerçeği göz ardı edilmemelidir.

Daha detaylı bilgileri çalışma saatleri içerisinde kliniğimizin hekimlerinden alabilir,aklınıza takılan her detayı kendileriyle paylaşabilirsiniz. Evcil dostlarımıza ve sizlere sağlıklı günler dileriz.

VETPOZİTİF VETERİNER SAĞLIK MERKEZİ 

Veteriner Hekim Hülya KULA